El japonisme i la seva fascinació, també a Vilanova i la Geltrú

Fins el dia 15 de setembre al Caixa Fòrum de Barcelona es pot veure l’exposició Japonisme.  La fascinació per l’art japonès. No us la perdeu. No ho feu per varis motius. El primer perquè tenim l’oportunitat de veure el retrat d’Enric Cristòfol Ricart que Joan Miró va fer el 1917 i que ha viatjat per primera vegada des dels Estats Units. Aquest retrat es correspon amb el que prèviament Ricart havia fet a Miró. Però és el de Miró a Ricart el que té una anècdota sucosa que Ricart explica a les seves Memòries.

Miró, al retrat de Ricart hi va incorporar en collage una estampa japonesa —d’aquí la seva presència a l’exposició—. La descripció del quadre en la versió de Ricart és la següent: «… jo, amb un gec de paiama ratllat cabra blanc i creuat de braços: al fons, en un campit cadmi clar sense paliatius, s’hi retalla  una paleta amb tots els colors de l’auca i, a un costat, un collage perfecte d’una autèntica estampa japonesa amb una multitud de nnets i coloraines.» Fins aquí la descripció, ara ve l’anècdota: «La posició dels braços permet que es vegin les dues mans. Vaig adonar-me, així que va precisar-ne el dibuix, que la meva mà dreta exhibia cinc dits posats paral·lelament com les tecles d’un piano i el dit gros formant angle agut. Era volgut aquest augment digital meu —em demanava—, o bé Miró no se n’havia adonat encara?»

L’exposició però té molts altres motius per ésser visitada. El recorregut per les sales ens va conduint per un seguit d’elements que, per als vilanovins, ens resulten familiars. I és que, una vegada més, la nostra ciutat va viure amb gran intensitat aquesta efervescència japonista a causa sobretot de la confluència de personatges fonamentals d’aquest moviment. Acabem de veure com Miró vincula Ricart amb una estampa japonesa, però és que Joan Oliva Milà, que feia pocs anys havia instal·lat la seva impremta al carrer Llibertat, imprimia uns delicadíssims programes de Carnaval, carnets de ball o programes d’actes musicals amb elements japonesos. Una estètica que Oliva tenia a prop justament perquè, a partir de procedències diverses, la Biblioteca Museu Balaguer disposa de llibres japonesos del segles XVIII i XIX i de magnífiques estampes. De la parella de samurais (un dels quals podem veure a l’exposició del Caixa Fòrum); de porcellanes finíssimes exposades a les vitrines del Museu,…

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Biblioteca, Notícies i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s