Alumnes de Batxillerat fotografien peces del museu

Documentar i inventariar els objectes del museu és una tasca complexa però també molt interessant. I més si comptem amb l’ajut de joves estudiants. Avui us volem parlar d’un projecte educatiu que hem realitzat aquest curs escolar en col•laboració amb l’IES Dolors Mallafrè.

El projecte consistia en fotografiar peces del fons del museu que en la seva fitxa no comptaven encara amb una imatge. De manera que els alumnes podien fer pràctiques de fotografia amb objectes reals del museu.

En primer lloc, prèviament a la realització de fotografies, van haver-hi dues sessions teòriques per a explicar el projecte, conèixer els magatzems i l’espai de treball, així com la importància de la imatge a l’hora de documentar les peces. I posteriorment durant un mes, dividits en grups de quatre, els alumnes van haver d’enfrontar-se a objectes reals del museu, en aquest cas peces de la col•lecció d’armes del museu: escopetes, espases, punyals, etc

A nivell didàctic es tractava de que els joves poguessin treballar diferents aspectes:

  • Observar les peces i analitzar les seves qualitats i els possibles problemes que presentaven per a la reproducció
  • Esbossar la composició de la il•luminació que calguès
  • Muntar fons, suports i focus, segons les necessitats
  • Retocar amb el programa photoshop
  • Presentar una fotografia vàlida de cada peça fotografiada

En total van participar prop d’una trentena d’alumnes de la matèria de Cultura Audiovisual de Segon de Batxillerat, que agrupa alumnes que estan cursant diferents especialitats artístiques i es van fotografiar vint-i-quatre peces. Algunes de les quals es cediran a la Wikipedia amb llicència lliure Creative Commons amb l’article corresponent, en la línia de fer públics els fons del museu mitjançant aquesta enciclopèdia lliure.

El resultat d’aquesta experiència ha estat molt positiu per ambdues parts i ja estem treballant per donar-li continuïtat el curs que ve. Els alumnes han valorat especialment el contacte amb objectes reals del passat i per part del museu es compleix amb l’objectiu de fer arribar els fons del museu als joves i potenciar l’ús del museu com a eina educativa, així com obrir una via per a que els joves es facin seu el patrimoni de la ciutat.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Educació, Escoles, Museu i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s