El nou Pla de museus catalans a debat

Avui us volem parlar del nou Pla de Museus que ha el·laborat la Generalitat de Catalunya. Un pla que afecta a tots els museus catalans i que genera debat dins del sector museístic.

A grans trets, el pla ordena tots els museus en quatre grans “constel·lacions”: història de l’art, història de la societat, contemporaneïtat, i ciències naturals, estructurats entorn quatre museus de capçalera: el Museu Nacional d’Art de Catalunya; el Museu Nacional de Ciències Naturals; el Museu d’Art Contemporani de Barcelona, i un quart centre format a partir del Museu d’Història de Catalunya, el Museu d’Arqueologia, el Museu d’Etnologia i el Museu de la Ciència i la Tècnica.

I cada un d’aquests quatre centres-capçalera té encomanada pel Departament de Cultura diferents tasques:

  • convertir-se en el gran centre de referència de Catalunya en el seu àmbit, i un dels centres de referència a nivell europeu.
  • han de ser el principal instrument per a la internacionalització de la cultura catalana.
  • hauran de treballar amb l’objectiu d’incrementar notablement els seus públics.
  • articular una xarxa temàtica que aglutini tots els museus de Catalunya que treballen en el seu àmbit amb l’objectiu que els centres potenciïn la dinamització cultural del seu entorn i actuïn com a aparador de la creació i els artistes del seu territori.

D’altra banda també està prevista la configuració de quatre xarxes territorials amb sis centres de referència a: Barcelona, Tarragona i Terres de l’Ebre, Lleida i Alt Pirineu i Girona. Així com la creació de col·leccions nacionals com són la Col·lecció Nacional d’Art, la Col·lecció Nacional de Fotografia i els Dipòsits Nacionals d’Art i Arqueologia.

El passat 11 d’abril l’Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC)  va organitzar al MNAC un debat sobre aquest nou pla al qual va assistir també la directora  del museu, Mireia Rosich.

Va ser un debat obert entre els més de trenta tècnics i directors de les principals institucions museístiques del país, que van fer diverses consideracions sobre les bases d’aquest nou Pla. Com a recull de la sessió, l’AMC ha elaborat unes valoracions i consideracions , que recullen el sentir general dels seus membres i que compartim també amb vosaltres.

Conclusions al debat 11.4.12 AMC nou Pla de Museus

Bases del nou Pla de Museus de Catalunya

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Museu, Notícies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s