Conclusions i temes de debat de la jornada Museus locals + Viquipèdia = Èxit educatiu

Transcrivim aquí les conclusions i reflexions que van sorgir entre tots els participants de les Converses d’Estació dedicades a Wikipedia i educació que ens va fer arribar la Laia Benito. Moltes gràcies Laia!

Després de la jornada de les Converses d’Estació,  van sorgir conclusions i temes de debat força interessants (apart d’idees de projectes que esperem que ben aviat vegin la llum!). Aquí us en presentem algunes:

En primer lloc es va parlar de com la Viquipèdia pot ajudar a obrir-se als museus (i qualsevol altra institució): es poden fer articles sobre cada museu, sobre les peces claus o artistes que allotja…. Aquests articles es van millorant de manera col·lectiva i a més a més ajuden els potencials visitants a saber què hi ha de valuós dins els museus (i potser aleshores decidir una visita!). Però a més, aquests articles estan redactats des de la mirada dels visitants, no la dels conservadors, tot i que aquests poden contribuir-hi, de forma que s’apropen més al públic general, aportant una mirada nova, fresca, sobre el discurs museístic. El llenguatge, enciclopèdic i divulgatiu, també és diferent del d’alguns catàlegs i obliga els experts a replantejar-se la seva tasca de difusió.

Va valorar-se el potencial educatiu del projecte Viquipèdia. Es va ressaltar la importància de plantejar projectes transversals a les escoles, que permetin incorporar nous temes i on els museus com a referents del territori tenen molt a dir. Els alumnes joves no són visitants assidus dels centres culturals i la Viquipèdia pot servir per apropar-los-hi, ja que és una eina que usen cada dia. Ells també poden ajudar a construir els articles, igual que les associacions d’amics i interessats en la temàtica de cada museu, creant una autèntica xarxa d’intercanvi de coneixement.

Evidentment la informació a la Viquipèdia no substituirà mai la visita al museu, que aporta un element extra emotiu, de contacte directe i vivencial amb les col·leccions, i a més serveix per donar veu als experts, que poden aprofundir i matissar les dades de la xarxa, que funciona llavors com una atractiva porta d’entrada.

Per acabar es va insistir en la viabilitat dels projectes presentats i en el canvi de mentalitat que exigeixen: no cal reinventar-ho tot de nou, només afegir una “capa Viquipèdia” al que ja es fa normalment de manera que escoles, museus i tots els difusors de la cultura aprofitin les visites que rep aquest projecte i s’obrin al món.

Laia Benito Pericas

Més informació:

Propostes de projectes i conclusions. Converses 2012

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Activitats, Educació, Museu i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s